Oficina 872 723250 - Mòvil 644022889 info@bluesailcostabrava.com

La subhasta del peix a la Llotja de Blanes

Excursió en vaixell i visita a la subhasta de peix de Blanes.
La subhasta del peix, tot un espectacle

Blanes  és un dels ports pesquers més importants de Catalunya. De la costa de Blanes  surten les preuades gambes Blanes del mateix “canyó” que surt la gamba de Palamòs, encara que Blanes ha fet menys merchandising de la Gamba Vermella.

També surten els calamars, després de passar per un dels espectacles més curiosos, la “subhasta inversa del peix” on es comença la subhasta per un preu alt, i va baixant fins que un majorista està conforme amb el preu i la compra. Antigament es fèia de viva veu, però actualment es realitza mitjançan aparell electrònic. El majorista o la peixatería ha de ser prou ràpida en apretar el botó del comandament quan vol comprar abans que se li avançi la competència.

A Blanes es duu a terme dins  La Llotja, i és un dels principals atractius turístics tant del municipi com de la comarca, sobretot a partir de l’abril i maig que és quan començen a venir escoles e instituts.

Cap a les 16h  arrenca el moment més pintoresc del dia a Blanes. Arriben els primers vaixells a Port, tant vaixells de Blanes com vaixells de pesca d’Arenys moltes vegades. Aquesta arribada de vaixells de pesca encapçala una llarga processó de gavines i gavians que menjen tot el peix que els pescadors llençen per la borda.
Els primers vaixells en arribar són els que practiquen pesca de palangre i del tremall. Una vegada al moll, els pescadors amarren bé les seves embarcacions, treuen tota la captura del dia que ja porten mitg preparada en caixes blaves  i es dirigeixen cap a la Llotja de Blanes on les caixes de peix fresc brillant, encara regalimant aigua i molt d’ell viu i bellugant, seran pesades per passar a la subhasta de peix.
Com en molts àmbits de la vida, la tecnologia es present en aquesta activitat centenària, la pantalla LCD s’encén i un reguitzell de números i lletres indica les espècies en venda i el seu preu, que va  baixant ràpidament, mentre els compradors -peixateríes de la zona- han de ser prou ràpides per comprar-lo, però alhora prou pacients, per no pagar un preu desorbitat. El primer en prémer el botó del seu comandament serà qui s’emporti el peix a casa.

 

Les captures es subhasten a mida que arriben, primer els de pesca de palangre i tremall i per últim, ja pels volts de les 17h , els vaixells d’arrossegament. El més preuat, sens dubte, el calamar i la gamba de Blanes, que és la mateixa que la d’Arenys i la de Palamòs… tot depèn de la publicitat que fa cada poble pesquer, però assegurar que la gamba surt del mateix indret: “del Canyó” situat a unes 8 Milles nàutiques de la bocana de Blanes rumb sur-est.
Si vols visitar la Llotja i l’espectàcle de la subhasta de peix amb un grup d’escolars i fer una sortida en vaixell per entendre bé el funcionament i les característiques especials de la Costa Brava tot seguint el guió del Treball de Síntesi de Medi Marí pots contactar-nos enviant un correu a: info@bluesailcostabrava.com o mitjançant el nostre FORMULARI DE CONTACTE.
Si sou una escola o institut a la recerca d’un Treball o Crèdit de Síntesi del medi marí podeu veure més informació sobre els nostres treballs de síntesi i condicions aqui: